India

India-Map

India, in het oosten de deelstaat Orissa

    Projectgebied

Odisha, tot november 2011 Orissa (Oriya: ଓଡ଼ିଶା) is een deelstaat van India.  De staat ligt in het oostelijke deel van het land. De hoofdstad is Bhubaneswar (Bhubaneshwar). Odisha heeft 36.804.660 inwoners. Van alle staten van India kent Orissa het hoogste percentage inwoners die onder de armoedegrens leeft. In 2004 en 2005 leefde 46,4% van de bevolking van Orissa onder de armoedegrens. (uit Wikipedia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oh…. It’s a girl…..

Dat is de teleurstellende reactie die moeders in India vaak krijgen bij de geboorte van hun dochters.
In India worden vrouwen vaak als een gebruiksvoorwerp gezien. Het leven van een vrouw is minder waard dan van een man. Een arm gezin met alleen dochters betekent het noodlot voor hen. De ouders van een huwbare dochter zijn verplicht om een bruidschat mee te geven aan de aanstaande bruidegom en schoonouders. Voor een bruidschat wordt land en koeien verkocht om aan de hoge eisen van de toekomstige schoonfamilie te voldoen. Dat is voor arme families soms nauwelijks op te brengen en het hebben van meerdere dochters is dan ook een regelrechte ramp. Dit is een belangrijke reden voor het te vondeling leggen of zelfs vermoorden van pasgeboren meisjes en het verrichten van abortus als is vastgesteld dat het een vrouwelijk embryo betreft.
Gearrangeerde huwelijken.
Het huwelijk wordt vaak gearrangeerd door de ouders en worden bepaald door kaste en religieuze voorschriften. Vaak worden ze op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt en hebben ze elkaar 1 of 2 keer ontmoet. Een goed en evenwichtig huwelijk is bijna niet te verwachten. Nadat de bruidschat bepaald is en het huwelijk voltrokken trekt de vrouw in bij haar schoonfamilie.
De vrouwen in de doelgroep zijn vaak ook door de schoonfamilie vernederd, misbruikt of mishandelt. De redenen kunnen zijn: de bruidschat was achteraf gezien onvoldoende, er worden alleen dochters gebaard, of zelfs geen kinderen of krijgen de schuld als de man overlijdt of ernstig ziek wordt.
Is een huwelijk eenmaal verbroken dan is het aanzien van de vrouw bijna onherstelbaar aangetast. Als de vrouw door de schoonfamilie uit het huis wordt gezet is het vaak ook niet meer mogelijk om naar haar eigen familie terug te keren. Als ze namelijk ongehuwde zussen en broers heeft zijn zij niet meer goed “huwbaar”. Ze vormt een soort smet voor haar familie.

Vrouwen, vaak jonge moeders met kinderen kunnen vaak geen kant meer op: verstoten door familie/schoonfamilie en echtgenoot zijn ze gevlucht en leven op straat.
Door middel van posters met pictogrammen en een telefoonnummer kunnen deze vrouwen contact opnemen van Institute for Social Development voor hulp. De politie schakelt Institute for Social Development in wanneer de vrouwen aangifte doen van huiselijk geweld of gevonden worden op straat.
De vrouwen verblijven met de kinderen in “shelter homes”. Dit zijn gebouwen waar de vrouwen tot rust kunnen komen, psychische begeleiding krijgen van een psychiater als ze getraumatiseerd zijn, een arts voor lichamelijke onderzoeken en een slaapplaats en voedsel wordt aangeboden. De NGO Institute for Social Development probeert samen met het slachtoffer een oplossing te zoeken, dit kan door bemiddeling met de (schoon)familie zijn, een echtscheiding te regelen en een vak te leren zodat ze financieel onafhankelijk worden.

 

 

 

 

 

 

 

P1020053

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s